• IEDERE MAANDAG GRATIS INLOOPSPREEKUUR

  • WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR EEN ERVAREN LETSELSCHADEADVOCAAT
    meer info onder 'vacatures'


Wel kinderalimentatie betalen, maar geen omgang?

19 april 2018

Het overkomt een heleboel ouders, met name vaders. De kinderen blijven na de echtscheiding bij de moeder wonen, en er wordt een omgangsregeling overeengekomen en een bedrag aan kinderalimentatie vastgesteld. Maar dan komt moeder de omgangsregeling niet na, terwijl wel alimentatie wordt geclaimd. 
   

Kan dat zomaar?
  

In principe staat de plicht tot het betalen van kinderalimentatie los van het recht om omgang met je kinderen te hebben. De verplichting tot het betalen van kinderalimentatie is gebaseerd op het ouderschap. Ben je ouder en woont je kind niet bij jou, dan betaal je aan de verzorgende ouder kinderalimentatie. 
   

Omgangsrecht
   

Elke ouder heeft in principe recht op omgang met zijn (of haar)  kinderen. Een uitzondering kan zijn dat omgang niet in het belang van het kind wordt geacht, dit zal echter alleen in uitzonderlijke situaties aan de orde zijn. 
De omgang wordt doorgaans vastgelegd in een omgangsregeling. Als de vader desondanks om welke reden dan ook geen omgang heeft met zijn kinderen, dient hij evengoed alimentatie te betalen. 
   

Naar de rechter
   

Het komt regelmatig voor dat geen omgang plaatsvindt, omdat moeder het contact met vader frustreert. In dat geval is het mogelijk om moeder middels een gerechtelijke procedure te dwingen mee te werken aan de omgangsregeling. Het opleggen van een dwangsom kan in zo’n geval tot de mogelijkheden behoren.
Ook in dergelijke situaties blijft de verplichting tot het betalen van kinderalimentatie echter onverminderd bestaan.
    
Wil je meer weten over je rechten en plichten met betrekking tot omgang en/of alimentatie, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.
   
Mr. Rick Engwegen
   
Wel kinderalimentatie betalen, maar geen omgang?