• Vanaf 11 mei houden wij weer iedere maandag van 18.00 - 19.00 uur gratis spreekuur. Maakt u wel even van tevoren een afspraak?

  • WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR EEN GEDREVEN JURIDISCH MEDEWERKER EN EEN ERVAREN LETSELSCHADEADVOCAAT
    meer info onder 'vacatures'


Gordon gaat trouwen! En hoe zit het met de huwelijkse voorwaarden?

13 december 2017


Donderdagavond 14 december zullen een heleboel mensen aan de televisie gekluisterd zitten om te zien met wie Gordon gaat trouwen. Wordt het de knappe Manuel of toch de sympathieke Rogier?

 

Huwelijkse voorwaarden

 

Er is door de media veel geschreven over de voorwaarden waaronder het huwelijk gaat plaatsvinden. Om te voorkomen dat een kandidaat enkel aan het programma meedoet om een vermogende partner aan de haak te slaan, zijn er huwelijkse voorwaarden opgesteld met als doel Gordons bezittingen en vermogen zoveel mogelijk te beschermen.

 

Wijzigingen huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2018

 

Nu per 1 januari 2018 het huwelijksvermogensrecht wijzigt, is het misschien interessant om even op een rijtje te zetten wat er precies verandert.

 

Algehele gemeenschap van goederen

 

Als je vóór 1 januari 2018 trouwt, trouw je automatisch in algehele gemeenschap van goederen.  Dat betekent dat alle bezittingen én schulden (op enkele uitzonderingen na) vanaf dat moment gemeenschappelijk zijn.

Wil je dat – zoals in het geval van Gordon – voorkomen, dan is het nu nog noodzakelijk om bij de notaris huwelijkse voorwaarden te laten opstellen.

 

Na 1 januari 2018

 

Als je ná 1 januari 2018 gaat trouwen, is er sprake van de omgekeerde situatie. Je trouwt niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen,  een deel van je vermogen blijft van jezelf.

 

Wat is van wie?

 

Globaal gezien komt het er na 1 januari 2018 op neer, dat wat de partners vóór het huwelijk bezitten, van hen privé blijft.

Bezittingen en vermogen die tijdens het huwelijk worden vergaard, is van de partners samen. Uiteraard kunnen ook na 1 januari 2018 afwijkende afspraken in huwelijkse voorwaarden bij de notaris worden vastgelegd.

 

En als je dan gaat scheiden?

 

De nieuwe wet kan de nodige consequenties hebben voor een eventuele echtscheiding. Er is immers op dat moment sprake van drie vermogens: de privé vermogens van elk van de partners en het gezamenlijke vermogen. Het is dan ook belangrijk om alle financiële zaken goed op een rijtje te zetten. Door alle emoties die bij een echtscheiding komen kijken, zie je vaak dingen over het hoofd, zodat het verstandig is hier samen met een advocaat naar te kijken.

Heb je vragen over de nieuwe wet? Neem dan gerust contact op met ons kantoor! We helpen je graag verder!

 

 

Gordon gaat trouwen! En hoe zit het met de huwelijkse voorwaarden?