• Vanaf 11 mei houden wij weer iedere maandag van 18.00 - 19.00 uur gratis spreekuur. Maakt u wel even van tevoren een afspraak?

  • WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR EEN GEDREVEN JURIDISCH MEDEWERKER EN EEN ERVAREN LETSELSCHADEADVOCAAT
    meer info onder 'vacatures'


Ouderverstoting na een echtscheiding. Wat kun je ertegen doen?

27 juli 2017


In het NRC van 25 juli 2017 schreef strafrechtadvocaat Richard van der Weide een artikel waarin hij pleit voor het strafbaar stellen van het saboteren (door de ex-partner) van omgang met de kinderen na een echtscheiding.

  
   
Rancune na een vechtscheiding
   

In de Nederlandse wet is niet geregeld  hoe de zorg voor minderjarige kinderen na een echtscheiding moet worden geregeld. Van der Weide betoogt dat in de huidige situatie rancuneuze moeders of vaders daarom momenteel vrij spel hebben als ze hun kinderen als ‘pion’ inzetten in hun strijd tegen de ex-partner. Vaak is daarbij geld (alimentatie) of simpelweg wraak de inzet. 
   

Afschaffen traditionele omgangsregeling

Van der Weide geeft aan dat het standaard bij wet toekennen van co-ouderschap aan beide ouders een oplossing voor deze problematiek zou kunnen zijn, waarbij het frustreren van co-ouderschap door middel van een geldboete of zelfs hechtenis zou moeten worden gesanctioneerd.
   

Huidige situatie

Of een dergelijke wetswijziging inderdaad de beoogde oplossing zou bieden voor ouders wier relatie met de kinderen na een echtscheiding door hun ex-partner wordt gesaboteerd is nog maar de vraag, een feit is dat er op dit moment geen wetgeving beschikbaar is die sanctionering mogelijk maakt.
   

Welke mogelijkheden zijn er wel?

Bovenstaande betekent echter niet dat u als gescheiden ouder volkomen machteloos bent, als uw ex-partner u de omgang met uw kinderen ontzegt. Via een civiele procedure kan uw verzoek/situatie aan de rechter worden voorgelegd, waarna deze zich over de kwestie zal buigen. 
   

Hulp nodig?

Bent u gescheiden en heeft u problemen met uw ex-partner met betrekking tot de omgang met de kinderen? Weigert uw ex mee te werken aan een voor beide partijen acceptabele omgangsregeling? Neem dan gerust contact met mij op. Samen kunnen we dan bekijken welke mogelijkheden er zijn.
  
Mr. Rick Engwegen
   
  
Ouderverstoting na een echtscheiding. Wat kun je ertegen doen?