• Vanaf 11 mei houden wij weer iedere maandag van 18.00 - 19.00 uur gratis spreekuur. Maakt u wel even van tevoren een afspraak?

  • WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR EEN GEDREVEN JURIDISCH MEDEWERKER EN EEN ERVAREN LETSELSCHADEADVOCAAT
    meer info onder 'vacatures'


Alleen op vakantie met uw kinderen? Dan heeft u toestemming nodig van de andere ouder

10 juli 2017

    
Wanneer is toestemming van de andere ouder vereist?


De zomervakantie komt eraan, tijd voor vakantieplannen! Wilt u als alleenstaande ouder met uw kinderen naar het buitenland op vakantie? Dan heeft u – als u het gezamenlijke gezag heeft over uw kinderen - toestemming nodig van de achterblijvende ouder.
    

Alleen toestemming nodig bij gezamenlijk gezag
    

U heeft voor uw buitenlandse reis alleen toestemming nodig van de andere ouder, als u het gezamenlijke gezag heeft over uw kinderen. Heeft u als ouder eenhoofdig gezag over uw kind(eren), dan is toestemming van de andere ouder wellicht wenselijk, maar niet vereist. 
     

Hoe moet toestemming worden geregeld?
   

De thuisblijvende ouder moet schriftelijk toestemming geven. Om te waarborgen dat alle benodigde informatie wordt verstrekt, is hiervoor een speciaal formulier ontwikkeld. Dit formulier kunt u downloaden op rijksoverheid.nl. Op het in te vullen formulier wordt tevens aangegeven welke documenten moeten worden bijgevoegd.
   

En als de achterblijvende ouder geen toestemming geeft?
   

Als de thuisblijvende ouder geen toestemming geeft om met de kinderen op vakantie te gaan, kan aan de rechter om vervangende toestemming worden gevraagd.
U kunt dan met behulp van een advocaat een procedure starten. Als de situatie daar om vraagt, kan een dergelijke procedure op zeer korte termijn bij de rechtbank worden ingepland. De rechter buigt zich dan over alle aspecten van uw individuele situatie en beslist of er vervangende toestemming wordt gegeven. 
   

Advocaat nodig
    

Om een procedure bij de rechtbank op te starten, heeft u een advocaat nodig. Vraagt uw persoonlijke situatie hierom, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Hoewel – indien de situatie daar om vraagt – op zeer korte termijn een procedure kan worden opgestart en ingepland, is het beter om ruim voor uw vakantie een en ander te regelen. Ik ben u daarbij graag van dienst.
   
Mr. Rick Engwegen
    
Alleen op vakantie met uw kinderen? Dan heeft u toestemming nodig van de andere ouder