• Vanaf 11 mei houden wij weer iedere maandag van 18.00 - 19.00 uur gratis spreekuur. Maakt u wel even van tevoren een afspraak?

  • WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR EEN GEDREVEN JURIDISCH MEDEWERKER EN EEN ERVAREN LETSELSCHADEADVOCAAT
    meer info onder 'vacatures'


Lente! Maar wat als de boom van de buren u het zonlicht ontneemt?

04 mei 2017

   
Heerlijk als na de winter het voorjaar weer aanbreekt. Eindelijk kunnen we weer met een wijntje op een terrasje zitten, of lekker met een spannend  boek in het zonnetje in onze eigen tuin.

Maar wat als de boom van de buren het zonlicht belemmert? Mag dat zomaar?

 

Algemene regel

 

Uw buren mogen niet zomaar waar ze maar willen bomen planten in hun tuin. De algemene regel is dat een boom ten minste twee meter van de erfgrens geplant moet worden.

 

Uitzonderingen

 

Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen op deze regel.

 

Toestemming

 

Als u met uw buren heeft afgesproken dat u er geen bezwaar tegen heeft dat een boom minder dan twee meter van de erfgrens wordt geplant, en deze afspraken schriftelijk heeft vastgelegd, kunt u daar later niet op terugkomen.

Datzelfde geldt voor de situatie dat de vorige eigenaar toestemming heeft gegeven, en deze toestemming in een notariële akte is vastgelegd en bij het Kadaster is ingeschreven.

 

Geen feitelijke overlast

 

Een boom mag wel minder dan twee meter van de erfgrens worden geplant, als er een schutting op de erfgrens staat, waar de boom bovenuit komt, mits het om een ondoorzichtige erfafscheiding gaat, zoals bijvoorbeeld een houten schutting. In dat geval heeft u namelijk geen overlast van de boom.

 

Verjaring

 

Als de boom van uw buren al meer dan twintig jaar op minder dan twee meter van de erfgrens staat, is uw recht om verwijdering van de betreffende boom te verlangen, verjaard.

Openbare bomen

 

Voor bomen die eigendom zijn van de gemeente of Rijkswaterstaat, en die dus op openbare grond staan, geldt de verplichte afstand tot de erfgrens niet.

 

Verordening

 

De gemeente kan bepalen dat een boom minder dan twee meter van de erfgrens mag staan, en dit vastleggen in een verordening.

 

Vragen?

 

Heeft u last van de beplanting (of schutting) van de buren? Informeer dan gerust naar uw rechten en plichten.

   

Lente! Maar wat als de boom van de buren u het zonlicht ontneemt?