• Vanaf 11 mei houden wij weer iedere maandag van 18.00 - 19.00 uur gratis spreekuur. Maakt u wel even van tevoren een afspraak?

  • WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR EEN GEDREVEN JURIDISCH MEDEWERKER EN EEN ERVAREN LETSELSCHADEADVOCAAT
    meer info onder 'vacatures'


Trouwen in gemeenschap van goederen? Dat gaat straks niet meer vanzelf!

31 maart 2017


Afgelopen week werd door de Eerste Kamer het wetsvoorstel tot wijziging van de omvang van de wettelijke gemeenschap van goederen in het huwelijksvermogensrecht aangenomen. Na ondertekening van deze wet door de Koning en de verantwoordelijke minister en publicatie in de Staatscourant, kan de wet ingaan. 

Hoe is het nu geregeld?
   

Als je elkaar nu het ja-woord geeft, wordt op dat moment alles gemeenschappelijk. Onroerend goed, overige bezittingen, vermogen maar ook alle schulden zijn vanaf dan van jullie samen, tenzij er huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld bij een notaris. 
Door middel van huwelijkse voorwaarden kun je bepaalde onderdelen van de gemeenschap uitsluiten, zoals bijvoorbeeld schulden. Bij een echtscheiding heeft elke partner recht op de helft van het vermogen, ook eventuele schulden worden in dat geval verdeeld. Mocht er sprake zijn van huwelijkse voorwaarden, dan gelden uiteraard de hierin vastgelegde afspraken. 
   

Wat gaat er veranderen?
   

Op het moment dat de nieuwe wet in werking treedt, trouw je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. Wil je dat wel, zul je dat moeten vastleggen bij een notaris. 
Dit betekent dat het vermogen en de schulden van elk van de partners van vóór het huwelijk privé blijven. Vanaf de trouwdatum begin je pas met het opbouwen van een gezamenlijk vermogen of gezamenlijke schulden. Had één van de partners voor het huwelijk een eigen huis? Dan blijft dat huis van die partner. Wordt er gedurende het huwelijk een huis gekocht? Dan zijn jullie beiden eigenaar van deze woning, als er geen andere afspraken vastgelegd worden. 
Voordat je gaat trouwen doe je er goed aan een overzicht te maken van alle bezittingen en eventuele schulden die beide partners hebben. Dit voorkomt de nodige discussie achteraf. 
  

Echtscheiding
   

De nieuwe wet kan de nodige consequenties hebben voor een eventuele echtscheiding. Er is immers op dat moment sprake van drie vermogens: de privé vermogens van elk van de partners en het gezamenlijke vermogen. Het is dan ook belangrijk om alle financiële zaken goed op een rijtje te zetten. Door alle emoties die bij een echtscheiding komen kijken, zie je vaak dingen over het hoofd, zodat het verstandig is hier samen met een advocaat naar te kijken. 
Heb je vragen over de nieuwe wet? Of zit jij op dit moment in een echtscheiding en wil je weten of de nieuwe wet voor jou gevolgen heeft? Neem dan gerust contact op met ons kantoor! We helpen je graag verder!
   
Trouwen in gemeenschap van goederen? Dat gaat straks niet meer vanzelf!