• Vanaf 11 mei houden wij weer iedere maandag van 18.00 - 19.00 uur gratis spreekuur. Maakt u wel even van tevoren een afspraak?

  • WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR EEN GEDREVEN JURIDISCH MEDEWERKER EN EEN ERVAREN LETSELSCHADEADVOCAAT
    meer info onder 'vacatures'


(Super)snelrecht tijdens en na de jaarwisseling

02 januari 2017

  

Als u tijdens de jaarwisseling in aanraking bent gekomen met justitie, kunt u ook dit jaar weer  te maken krijgen met het zogenoemde supersnelrecht. Door het hele land zijn bij rechtbanken supersnelrechtzittingen gepland.

  

Wat is (super)snelrecht?

   

Supersnelrecht is een samenwerking tussen het Openbaar Ministerie en de rechtspraak waarbij een verdachte binnen 3 tot 6 dagen voor de rechter staat. De rechter bepaalt of er bewijs is en of de verdachte op basis daarvan schuldig is. Vervolgens stelt de rechter een passende straf passend vast. Een eventuele celstraf kan direct ingaan. Zo worden strafzaken zo snel mogelijk afgehandeld.
   
Alleen eenvoudige zaken die rechtstreeks te maken hebben met de oud-op-nieuw activiteiten (zoals vuurwerkdelicten) kunnen op een supersnelrechtzitting behandeld worden. Het moet gaan om bewijstechnisch eenvoudige zaken. Bijvoorbeeld een situatie waarbij de verdachte op heterdaad is betrapt of waarbij hij het strafbare feit bekent. 
   

Hoe werkt (super)snelrecht?

  

Bij snelrecht staat een verdachte op zeer korte termijn voor de rechter, bij supersnelrecht binnen 3 tot 6 dagen. Snelrecht en supersnelrecht zijn onderdeel van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie.
   
Een verdachte heeft echter altijd recht op een eerlijk proces. (Super)snelrecht mag dan ook niet ten koste gaan van de zorgvuldigheid.
   

(Super)snel een advocaat inschakelen

  

Hoe sneller je een zaak voor de rechter brengt, hoe korter de politie de tijd heeft om te onderzoeken wat er precies is gebeurd. 
Het is dan ook zaak om, indien u gedagvaard bent in het kader van supersnelrecht, ook supersnel een advocaat in te schakelen, zodat u samen met uw advocaat kunt bespreken of het verstandig is om akkoord te gaan met behandeling van uw zaak conform het supersnelrecht.
   
Als de verdediging niet akkoord gaat met behandeling van de zaak volgens het supersnelrecht, mag een zaak namelijk niet op deze manier worden afgewikkeld. Uiteraard zijn alleen zaken die bewijstechnisch relatief eenvoudig zijn geschikt voor supersnelrecht. Zaken die niet geschikt zijn kunnen voor de reguliere rechter worden gebracht.
    
Heeft u tijdens de jaarwisseling een dagvaarding ontvangen in het kader van supersnelrecht? Neemt u dan zo snel mogelijk contact met mij op, zodat uw rechten optimaal gewaarborgd kunnen worden.
   
Mr. Rick Engwegen
    
(Super)snelrecht tijdens en na de jaarwisseling