• Vanaf 11 mei houden wij weer iedere maandag van 18.00 - 19.00 uur gratis spreekuur. Maakt u wel even van tevoren een afspraak?

  • WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR EEN GEDREVEN JURIDISCH MEDEWERKER EN EEN ERVAREN LETSELSCHADEADVOCAAT
    meer info onder 'vacatures'


Een collectieve schadeclaim; samen sterk of doet u zichzelf tekort?

17 november 2016

Vandaag verscheen op de nieuwspagina Nu.nl een artikel over drieduizend oud-werknemers van Defensie die gezamenlijk een advocaat in de arm hebben genomen om collectief een aanklacht in te dienen tegen de Nederlandse Staat.

Het betreft medewerkers die tijdens hun werkzaamheden blootgesteld zijn geweest aan het schadelijke Chroom-6. Chroom-6 heeft de eigenschap om roest te weren en verf en lak waar deze stof in zit, werd gebruikt als bescherming tegen roest in defensiemateriaal zoals tanks en straaljagers.

  

Wat is een collectieve claim?

  

Het kan voorkomen dat een bepaalde groep mensen door dezelfde oorzaak (letsel)schade lijdt, zoals bij de oud-werknemers van Defensie het geval is.

In een dergelijke situatie kunnen slachtoffers proberen gezamenlijk de verantwoordelijke voor de schade aansprakelijk te stellen en/of een schikking te treffen. We spreken dan van een collectieve claim.

 

Het voordeel

   

Het grote voordeel van een collectieve claim zou zijn dat, indien de aansprakelijkheid eenmaal erkend is, of, zoals in het geval van het Defensiepersoneel, een coulance-regeling is toegezegd, een vlotte afwikkeling kan plaatsvinden.

 

Het nadeel

 

Dit zogenaamde voordeel kan echter in uw  individuele situatie juist een enorm nadeel betekenen! Uiteraard zal in de meeste gevallen waarin een grote groep mensen door dezelfde oorzaak (letsel)schade oploopt, niet ieders schade exact even groot zijn. Zo liepen de defensiemedewerkers gezondheidsklachten op, variërend van huiduitslag tot kanker.

Doordat in het  geval van een collectieve claim niet elke situatie individueel wordt uitgediept en beoordeeld, kan het voorkomen dat uw schadevergoeding lager uitvalt, dan wanneer u individueel de veroorzaker van de schade – in dit geval Defensie, dus de Nederlandse Staat – aansprakelijk stelt.

 

Wat te doen?

 

Vraagt u zich af wat in uw specifieke situatie de beste optie is? Vraag ons dan gerust vrijblijvend om advies!

   

 

Een collectieve schadeclaim; samen sterk of doet u zichzelf tekort?