• Vanaf 11 mei houden wij weer iedere maandag van 18.00 - 19.00 uur gratis spreekuur. Maakt u wel even van tevoren een afspraak?

  • WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR EEN GEDREVEN JURIDISCH MEDEWERKER EN EEN ERVAREN LETSELSCHADEADVOCAAT
    meer info onder 'vacatures'


Een contract met de dokter

13 september 2016

De gezondheidszorg, wie heeft er niet mee te maken?

Iedereen gaat wel eens naar de huisarts, tandarts of een andere behandelaar zoals de fysiotherapeut. Wat niet veel mensen weten, is dat er tijdens deze bezoeken sprake kan zijn van een contract, de geneeskundige behandelingsovereenkomst. 

Het spreekt voor zich dat we een arts raadplegen wanneer wij lichamelijke of geestelijke kwaaltjes hebben, aangezien we hier simpelweg zelf te weinig verstand van hebben. Dit is echter een belangrijk punt, wij zijn als patiënten afhankelijk van de deskundigheid van de arts die ons behandelt.
    

De geneeskundige behandelingsovereenkomst
   

Op 1 april 1995 is deze overeenkomst opgenomen in onze wet en ziet erop patiënten te beschermen tegen misbruik door artsen (en medisch specialisten) van onze afhankelijkheid van de zorgverlener en de kwaliteit van de zorg die artsen verlenen te beschermen. 
Bijna nooit wordt u door bijvoorbeeld de tandarts een contract voorgelegd dat u moet ondertekenen, alvorens hij de jaarlijkse controle gaat uitvoeren. Toch is er dan sprake van een overeenkomst waarin o.a. uw rechten op privacy, het krijgen van informatie en het geven van toestemming zijn opgenomen. Een arts kan hier niet zomaar van afwijken.
  

Foutje, bedankt?
  

Ook artsen zijn mensen en kunnen dus fouten maken. Vaak zijn de gevolgen van die fouten voor patiënten echter van een ingrijpendere aard dan wanneer de kassamedewerkster u per ongeluk twee pakjes boter rekent terwijl u er maar eentje op de band hebt gelegd. Er komt dan ook heel wat bij kijken om te beoordelen of de arts schuld heeft aan de gemaakte fout en of u uw schade vergoed kunt krijgen.
  

Schadevergoeding
   

Tegenwoordig voelen artsen zich, meer dan vroeger, vrijer om fouten toe te geven en excuses aan te bieden. Dit wil echter nog niet zeggen dat u hiermee zeker bent van een vergoeding van uw schade.
    
Als u zich tot een advocaat wendt, zal deze namens u uw medisch dossier opvragen bij de arts of het ziekenhuis. In dit dossier moet alle informatie staan over uw doktersbezoeken, voorgeschreven medicatie en ondergane operaties. Met behulp van zijn medisch adviseur en de adviseur van de arts of het ziekenhuis, wordt het handelen van de arts beoordeeld en gekeken of uw schade is ontstaan door een fout van de arts.
   
Het kan zijn dat de rechter er aan te pas moet komen om tot een uitkomst te komen. Dit kan emotioneel zwaar zijn, maar noodzakelijk voor de vaststelling van de aansprakelijkheid.
   

Met uw advocaat op doktersbezoek?
    

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u vanaf nu met uw advocaat op doktersbezoek gaat, maar u bent zich er nu misschien wel van bewust dat er meer komt kijken bij het bloedprikken dan enkel een kort (pijnlijk) prikje.
  

Meer weten?
   

Ben u of kent u iemand die een slechte ervaring heeft gehad met medisch handelen, en wilt u weten of u mogelijk aanspraak kunt (proberen te) maken op schadevergoeding, dan bent u bij Hilkens Advocaten aan het juiste adres.
Mr. Hilkens is al ruim dertig jaar specialist letselschade en als zodanig lid van de LSA (Vereniging van Letselschade Advocaten).
   
U kunt elke werkdag (op afspraak) bij ons terecht voor een vrijblijvend en informatief gesprek.
  
Mr. Tim Loeffen
  
   
Een contract met de dokter