• Vanaf 11 mei houden wij weer iedere maandag van 18.00 - 19.00 uur gratis spreekuur. Maakt u wel even van tevoren een afspraak?

  • WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR EEN GEDREVEN JURIDISCH MEDEWERKER EN EEN ERVAREN LETSELSCHADEADVOCAAT
    meer info onder 'vacatures'


Beroep op noodweer vaker geaccepteerd

06 september 2016

     

Geen vervolging

       
De politieman die begin dit jaar in Eindhoven een 41-jarige verdachte van huiselijk geweld neerschoot, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft geconcludeerd dat er sprake was van noodweer. De verdachte had een agente geslagen en reageerde niet op waarschuwingen, en het gebruik van de wapenstop en pepperspray.

   

Noodweer meer geaccepteerd

   

Het lijkt een maatschappelijke tendens te zijn dat een beroep op noodweer tegenwoordig eerder door een rechter wordt geaccepteerd.

In 2014 was er veel commotie toen een juweliersvrouw twee overvallers doodschoot met het illegale vuurwapen van haar man. Haar daad oogstte veel begrip van de samenleving, en ook het OM concludeerde dat het noodweer betrof. 
   
De nabestaanden van de overvallers startten daarop een klachtprocedure bij het gerechtshof in Den Bosch, maar ook het hof oordeelde dat de vrouw uit noodweer gehandeld had.
   

Meer wapens?

   

Betekent dit dat Nederland, naar Amerikaans voorbeeld, een land wordt waar wapenbezit wordt verdedigd met de stelling dat een wapen de beste vorm van misdaadpreventie is? Beslist niet!
    
Noodweer dient namelijk niet verward te worden met eigenrichting. Eigenrichting is het eigenhandig vereffenen van een geschil, zonder dat er daarbij sprake is van direct gevaar en de daaruit voortvloeiende noodzaak tot zelfverdediging. Eigenrichting, of anders gezegd het heft in eigen handen nemen, is simpelweg verboden.
   
In de volksmond worden beide begrippen wel eens onderling verwisseld, maar juridisch gezien is er dus een groot verschil. 
    

Daling criminaliteit

   

Overigens moeten we niet uit het oog verliezen dat Nederland een zeer veilig land is, en dat de criminaliteitscijfers voor de meeste vormen van misdaad zelfs dalen. 
   
    
Beroep op noodweer vaker geaccepteerd