• Vanaf 11 mei houden wij weer iedere maandag van 18.00 - 19.00 uur gratis spreekuur. Maakt u wel even van tevoren een afspraak?

  • WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR EEN GEDREVEN JURIDISCH MEDEWERKER EN EEN ERVAREN LETSELSCHADEADVOCAAT
    meer info onder 'vacatures'


Heerlijk! Zomervakantie! Of toch niet?

31 augustus 2016

    
Uit onderzoek van de Universiteit van Washington is gebleken dat er na de zomervakantie (en na de feestdagen) een stijging plaatsvindt van het aantal echtscheidingen. 
Ook in Nederland zien we een dergelijke tendens. Vooral in augustus/september worden er opvallend meer echtscheidingen in gang gezet dan in de rest van het jaar.
    

Vakantiestress
    

Je zou denken dat juist in de zomermaanden iedereen geniet van het mooie weer en vrije tijd, maar het tegendeel is waar. 
Als de relatie al niet helemaal soepel meer verloopt, kan het funest zijn om een aantal weken zeer intensief met elkaar te ‘moeten’ omgaan. Frustraties die gedurende het jaar ondersneeuwen in de hectiek van het dagelijkse leven, komen tijdens de vakantie naar buiten. Hooggespannen vakantieverwachtingen worden niet waargemaakt. 
Ook zien mensen de vakantie van tevoren vaak als een laatste redmiddel voor hun relatie, waardoor er een dusdanig hoge druk op die twee weekjes zon komt te liggen, dat de vakantie al bij voorbaat tot mislukken gedoemd lijkt.
Bovendien zijn er veel partners die, hoewel het huwelijk in principe al is geëindigd, besluiten om toch nog eerst samen op vakantie te gaan, omdat ze nu eenmaal al geboekt hebben.
    

Feestdagen
    

Datzelfde geldt voor de winterse feestdagen. Bij uitstek een familie evenement. Familiefilms en reclamespotjes leren ons dat de dagen rond Kerst en Nieuwjaar als een warm bad van liefde en gezelligheid horen te zijn. Met zijn allen bij elkaar rond de kerstboom of open haard en iedereen is blij en tevreden. Dat is hoe het hoort, en dat is natuurlijk een ideaalbeeld waar de realiteit nauwelijks tegenop kan. 
Met als resultaat een stijging van het aantal echtscheidingsaanvragen in het begin van het nieuwe jaar.
   

Dan maar niet op vakantie?
    

Je kunt natuurlijk niet op vakantie gaan. En niet de hele familie uitnodigen voor het kerstdiner. Maar of dat een uitkomst is, is maar de vraag. 
Je zou kunnen proberen om je verwachtingen van de vakantie en je partner realistisch te houden, en te accepteren dat niet elke dag alleen maar rozengeur en maneschijn kan zijn.  Maar ook dat zal niet voor iedereen een oplossing zijn.
Als het voor beide partners duidelijk is dat beëindiging van de relatie aan de orde is, is het vooral belangrijk om dat – zeker als er kinderen bij betrokken zijn – zo goed mogelijk te regelen.
   
    
Heerlijk! Zomervakantie! Of toch niet?