• Vanaf 11 mei houden wij weer iedere maandag van 18.00 - 19.00 uur gratis spreekuur. Maakt u wel even van tevoren een afspraak?

  • WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR EEN GEDREVEN JURIDISCH MEDEWERKER EN EEN ERVAREN LETSELSCHADEADVOCAAT
    meer info onder 'vacatures'


In de ban van Pokémon Go en de mogelijke juridische gevolgen

18 juli 2016

Pokémon Go. Hoewel deze app in Nederland officieel nog niet eens verkrijgbaar is, is jong en oud al dagenlang in de ban van Pokémon Go. Zózeer zelfs, dat het populaire spelletje al heeft geleid tot een heleboel onvrede en zelfs ongelukken en ontslagen. 
   

Betreden van privéterrein
   

In de jacht op de virtuele wezentjes zou je zomaar over het hoofd kunnen zien, dat niet elke plek waar je een Pokémon aantreft, openbaar terrein is. De tuin van de buren is en blijft privéterrein, wat betekent dat het verboden is om jezelf zonder toestemming toegang te verschaffen. Zélfs als dat betekent dat je die felbegeerde Pokémon niet kunt vangen.
   

Met de auto op jacht
    

Hoewel het aantal wandelende medemensen sinds het verschijnen van de Pokémon app explosief gestegen is, is het natuurlijk nóg gemakkelijker om met de auto op jacht te gaan. Mag dat? 
Natuurlijk niet! Als je met je auto aan het verkeer deelneemt, is het verboden om je mobiele telefoon vast te houden. Het is daarbij uiteraard niet van belang of je dat doet om te telefoneren of om een virtueel wezentje te vangen.
   

Mag mijn baas me ontslaan omdat ik Pokémon Go speel?
   

Het is natuurlijk helemaal aan jezelf om te beslissen hoe je je vrije tijd doorbrengt. 
Maar als je dag in dag uit te laat op je werk komt, omdat je op weg er naartoe nog een paar Pokémons wilde verschalken, of je het zelfs op je werkplek niet kunt laten om naar die begeerde wezentjes te zoeken, kan dat uiteraard problemen opleveren. Als jij vanwege de klopjacht op Pokémon geen tijd overhoudt om je werk te doen, of fouten maakt, kan dat, zeker bij herhaling en na hiervoor gewaarschuwd te zijn, uiteindelijk inderdaad leiden tot ontslag.  
   

Foto’s maken
   

Hartstikke leuk! Door middel van het maken van foto’s die je vervolgens de wereld in twittert of op je Facebookprofiel plaatst, kun je je Pokémon triomfen met iedereen delen. Mag dat?
Als er ook andere mensen op je foto staan afgebeeld, mag dat niet zomaar. Je schendt daarmee het auteursrecht. Een onderdeel van het auteursrecht is het portretrecht. Dat houdt (onder andere) in dat iemand bezwaar kan maken tegen publicatie van zijn of haar foto, bijvoorbeeld uit privacyoverwegingen. Door iemands foto zonder zijn of haar toestemming op social media te plaatsen, schend je iemands privacy. Altijd eerst even vragen dus, en als iemand bezwaar heeft, niet doen!
   
Geen van de hierboven beschreven situaties is nieuw. Je mocht al niet zomaar in andermans tuinen rondstruinen of met je mobiele telefoon in je hand je auto besturen. Net zomin als je je werk mag verwaarlozen of de privacy van je medemens mag schenden. 
Toch lijkt het voor veel mensen lastig te zijn om zich in de hitte van de Pokémon-strijd deze regels te blijven realiseren. Wees je er dus terdege van bewust dat, zelfs als je zelf in virtuele werelden verkeert, de regels van onze samenleving gewoon van toepassing blijven.
    
Ik wens u een goede jacht!
   
   
In de ban van Pokémon Go en de mogelijke juridische gevolgen