• Vanaf 11 mei houden wij weer iedere maandag van 18.00 - 19.00 uur gratis spreekuur. Maakt u wel even van tevoren een afspraak?

  • WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR EEN GEDREVEN JURIDISCH MEDEWERKER EN EEN ERVAREN LETSELSCHADEADVOCAAT
    meer info onder 'vacatures'


Stukje grond huren? Wat zijn uw rechten?

27 juni 2016


Enkele weken geleden liep een al wat ouder echtpaar binnen op ons gratis inloopspreekuur.

Huis verkopen


Ze waren bezig hun huis te verkopen, en hadden inmiddels een serieus bod op hun woning. Er was echter één probleem. 

Grond huren


Het echtpaar huurde al jarenlang voor een habbekrats een stukje grond van de gemeente, grenzend aan hun eigen perceel. De eventuele kopers zouden – als ze de woning zouden kopen – graag onder dezelfde voorwaarden het aangrenzende perceel willen huren. De gemeente had echter desgevraagd laten weten bereid te zijn het stukje grond, indien de woning zou worden verkocht, ook aan de nieuwe eigenaren te verhuren. In dat geval zou echter de huurprijs opnieuw worden vastgesteld, en aanzienlijk hoger uitvallen dan het bedrag dat nu door het echtpaar zelf werd betaald.
Ze vroegen zich af of dat zomaar kon.


Overdracht perceel


Helaas voor het echtpaar is het antwoord ja. Dat kan ‘zomaar’. Uit de huurovereenkomst die ze met de gemeente hadden afgesloten, bleek dat deze bij verkoop van de woning zou komen te vervallen. 
Vervolgens staat het de gemeente vrij om met eventuele nieuwe huurders nieuwe afspraken te maken.


Huurbescherming?


Er nemen regelmatig mensen contact met ons op met vragen over huurrecht. Ten onrechte wordt vaak aangenomen dat er altijd sprake is van huurbescherming. Huurbescherming is echter slechts aan de orde wanneer het gaat om het huren van een woning, en is zelfs dan aan voorwaarden gebonden. 
In situaties zoals hierboven omschreven acht de wetgever huurbescherming niet nodig. Reden waarom hierover ook niets in de wet is vastgelegd.

 
Stukje grond huren? Wat zijn uw rechten?