• Vanaf 11 mei houden wij weer iedere maandag van 18.00 - 19.00 uur gratis spreekuur. Maakt u wel even van tevoren een afspraak?

  • WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR EEN GEDREVEN JURIDISCH MEDEWERKER EN EEN ERVAREN LETSELSCHADEADVOCAAT
    meer info onder 'vacatures'


Op je slippers naar het werk. Mag dat?

23 juni 2016

Het is warm.  Buiten vallen de mussen van de hitte van het dak, en binnen zit het kantoorpersoneel met klotsende oksels achter het bureau. 
  

Korte broek
  

Op zulke warme dagen is het voor veel mensen erg verleidelijk om in korte broek, op teenslippers of in blote zomerjurkjes op het werk te verschijnen. Maar mag dat zomaar?
  

Kledingvoorschriften
  

In veel beroepen is het belangrijk om representatief op het werk te verschijnen. Over wat wel en niet representatief is, valt echter te discussiëren. De een vindt dat een zomerse slipper onder een luchtig jurkje gerust kan, een ander zal van mening zijn dat formelere kleding een must is. Oók bij hitte. Maar mag een werkgever eisen stellen aan de kleding van zijn personeel?
  

Rechten van de werkgever
  

Een werkgever heeft het recht om regels te hanteren met betrekking tot kleding. Meestal zullen deze voorschriften betrekking hebben op het dragen van bedrijfs- of veiligheidskleding. Een werkgever mag echter ook regels hanteren voor kledingkeuze in het algemeen, mits deze niet in strijd zijn met de grondrechten van een werknemer. 
  

Wat mag wel en wat mag niet?
  

In de praktijk blijft het hanteren van kledingvoorschriften een heikel punt. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld minder bezwaarlijk als vrouwen een korte broek dragen, dan wanneer mannen dat doen. Bovendien zal iemand die als backofficemedewerk(st)er werkzaam is, minder snel aanstoot geven als hij of zij een korte broek of teenslippers draagt, dan een collega die veel contact heeft met klanten. 
  

Jurisprudentie
  

Er is weinig jurisprudentie over kledingvoorschriften in de zomer. De meeste rechterlijke uitspraken leiden tot dezelfde conclusie; er zal altijd een belangenafweging moeten plaatsvinden. 
  

Collega’s
  

Naast de problemen rond kledingvoorschriften die door de werkgever worden uitgevaardigd, verschillen collega’s onderling ook vaak van mening over wat kan en wat niet kan. Vindt de een het onnodig om bij warm weer in formele kleding op het werk te verschijnen, een ander kan zich enorm storen aan de veelheid bloot die collega’s, zodra de zomer aanbreekt, ongevraagd showen. 
En zo zullen er iedere zomer opnieuw tijdens toch al warme dagen vele verhitte discussie worden gevoerd over gepaste kleding.
Op je slippers naar het werk. Mag dat?