• Vanaf 11 mei houden wij weer iedere maandag van 18.00 - 19.00 uur gratis spreekuur. Maakt u wel even van tevoren een afspraak?

  • WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR EEN GEDREVEN JURIDISCH MEDEWERKER EN EEN ERVAREN LETSELSCHADEADVOCAAT
    meer info onder 'vacatures'


Partneralimentatie en social media

08 april 2016

Partneralimentatie en social media

Als u na de echtscheiding niet in staat bent om in uw eigen levensonderhoud te voorzien, kunt u aanspraak maken op partneralimentatie. 

Wanneer vervalt het recht op partneralimentatie?

Als een alimentatie-ontvangende ex-partner een nieuwe partner krijgt na een echtscheiding, kan het recht op partneralimentatie komen te vervallen. In het Burgerlijk Wetboek wordt namelijk aangegeven dat de verplichting om in het levensonderhoud van een ex-partner te voorzien van rechtswege eindigt wanneer deze ex-partner opnieuw trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat, dan wel gaat samenwonen met een nieuwe partner ‘als ware zij gehuwd’.

De rol van social media

Voorheen was het voor de onderhoudsplichtige ex-partner vaak moeilijk om aan te tonen dat er bij de alimentatie-ontvangende ex-partner sprake is van een duurzame affectieve relatie; van samenwonen, wederzijdse verzorging én het vormen van een economische eenheid.
Door de opkomst van social media is het tegenwoordig een stuk gemakkelijker om aan te tonen dat een ex-partner een nieuwe relatie heeft.
Posts op social media zoals Facebook, Twitter en Instagram worden in dat kader namelijk steeds vaker in de rechtbank als bewijs gebruikt (en geaccepteerd) om samenwonen ‘als ware zij gehuwd’ aan te tonen. Dat kunnen bijvoorbeeld foto’s zijn van gezamenlijke vakanties, een statuswijziging waaruit het hebben van een relatie blijkt, foto’s of berichten van derden of van de ex-partner zelf waaruit blijkt dat er sprake is van een nieuwe relatie.
Voor de onderhoudsplichtige partij kan het dus lonend zijn om de uitlatingen van de ex-partner op social media goed in de gaten te houden, terwijl de alimentatie-ontvangende ex-partner zich terdege bewust moet zijn van de verstrekkende financiële gevolgen die een ‘onschuldig’ berichtje op social media kan hebben.
Partneralimentatie en social media